Parcul din Timişoara care ascunde o istorie sinistră

Este astăzi un loc animat, o oază verde, perfectă pentru turişti şi localnici. Puţini ştiu că frumosul parc, aflat la doi paşi de centru, are o istorie sinistră.

In 1716, otomanii au fost alungati, iar austriecii au trecut la refacerea cetăţii Timişoara. Lucrările s-au încheiat în 1765. Spaţiul din jurul fortificaţiilor a rămas neconstruit pe o lăţime de 950 metri, din motive militare. Acest spaţiu liber purta numele de esplanadă.

Ciuma din Londra, 1665 (Sursa foto: alamy.com)

Au urmat ani grei pentru oraş. Relieful şi poziţia geografică favorizau apariţia şi răspândirea bolilor, iar lipsa tratamentelor moderne lăsa populaţia vulnerabilă în faţa epidemiilor. Între 1738 şi 1739, Timişoara a fost lovită de cea mai puternică epidemie de ciumă din istoria aşezării. Un timişorean din şase şi-a pierdut atunci viaţa. Un sfert de secol mai târziu, ciuma a lovit din nou.

Chiar pe locul Parcului Scudier de astăzi, esplanada dintre cartierul Iosefin şi Cetate a fost folosită ca cimitir civil şi militar. Între anii 1749–1771, inclusiv în timpul epidemiei de ciumă, aici au fost îngropaţi în jur de 8000-9000 de oameni. Pe hărţile vechi se poate observa cum locul este marcat ca cimitir.

Ordinul generalului Scudier

După amenajarea cimitirului din Calea Lipovei, cel din actualul parc a fost abandonat. Un secol mai tîrziu, la iniţiativa generalului Anton Scudier, comandant militar al Banatului între 1871–1878, pe esplanada ce a servit drept cimitir a fost amenajat un parc în stil englezesc. Parcul purta numele generalului, iar din 1881 în mijlocul lui putea fi admirată şi o statuie care îl înfăţişa pe fostul comandant al cetăţii. 

Locul a fost popular încă din primii ani. În 1873 exista deja o comisie pentru sprijinirea Parcului Scudier. Se organizau serbări cu intrare, iar venitul era folosit pentru întreţinerea parcului. Dintr-un spaţiu în care timişorenii erau conduşi pe ultimul drum, destinaţia s-a transformat în locul preferat al după-amiezelor de duminică.

LOCAŢIE: Parcul Central „Anton Scudier”, Splaiul Nicolae Titulescu 1, Timișoara
CITEŞTE ŞI: Istoria tunelului de flori din Timişoara