În 1840, ziarele locale anunţau prezenţa la Timişoara a primilor fotografi. Se întâmpla la numai câteva luni de când Louis Daguerre expunea la Paris primele fotografii din lume. Cele mai multe imagini cu străzile din Timişoara înainte de 1900 înfăţişează un oraş pe care cu greu l-am mai putea recunoaşte azi.
#Piaţa Victoriei
Piaţa Victoriei din zilele noastre era cândva traversată de zidurile de apărare ale cetăţii. Într-o imagine ce datează dinainte de 1891, se poate vedea încă Poarta Petrovaradinului, aflată în faţa Palatului Culturii (Opera). Până în 1891, toate cele trei porţi ale cetăţii – Poarta Petrovaradinului, Poarta Transilvaniei şi Poarta Vienei – au fost demolate.
#Castelul Huniade
Defortificarea Timişoarei a început în 1892 şi a fost finalizată în 1910. Castelul Huniade şi-a căpătat actuala înfăţişarea la restaurarea din 1850, iar în 1899, când circula imaginea de mai sus, era încă străjuit de ziduri.
#Strada Alba Iulia
Strada Alba Iulia, atunci Rezso Utca, arăta aproape la fel şi în 1895. În stânga, vitrina florăriei deschise de celebrul Wilhelm Mühle, în 1875. Florăria Mühle era furnizor al Curţii imperiale din Viena, al caselor regale din Bucureşti, Belgrad şi Sofia.
#Piaţa Sfântul Gheorghe
Fotografiată de la balconul casei parohiale, Piaţa Sf. Gheorghe – atunci Piaţa Seminarului – era foarte diferită. În dreapta, se văd o parte din Biserica Sf. Gheorghe, dărâmată în 1914, şi capătul liniei de tramvai. Imaginea datează din 1895.
#Piaţa Libertăţii
#Strada Gheorghe Lazăr
Pe actualul amplasament al Casei Adam Muller Guttenbrun se afla Cazarma Pompierilor din Cetate. Clădirea cu cinci etaje, unul dintre cele mai înalte repere din oraş la acea vreme, a fost demolată la începutul secolului trecut. (Sursa foto: wikipedia.org)
#Piaţa Unirii
Piaţa Unirii se numea, în 1900, Piaţa Losonczy, după numele comitelui Stefan Losonczy, ucis în 1552, când cetatea a fost cucerită de turci. Era, la acea vreme, cea mai mare şi mai importantă piaţă din oraş.
#Piaţa Traian
Piaţa Traian (Kossuth tér), replică a Pieţei Unirii, a fost proiectată spre mijlocul secolului al XVIII-lea de ingineri militari. Aici se găseau nenumărate prăvălii şi tot aici se ţineau târguri săptămânale.
#Fabric
Peisajul Fabricului de altădată era unul pitoresc. Braţe şi canale care azi nu mai există ale Begăi şiroiau printre clădirile de locuit sau industriale. La 1900, Bega cotea spre sud-vest în dreptul Podului Mihai Viteazul din zilele noastre şi urmărea sensul străzilor actuale Andrei Şaguna, Baba Dochia, Iepurelui.
#Gara de Nord
Timişoara avea, acum un secol, şi o gară impozantă. Gara Iosefin (Josefstadter Bahnhof sau Jozsefvaros Indohaz) a fost construită între anii 1897-1899. Fotografia lui Kossák József a fost realizată după finalizarea lucrărilor. Clădirea s-a prăbuşit în 1944, în urma celui mai devastator bombardament asupra Timişoarei.